Инсталиране и премахване на Recovery Console при Windows XP

Written By Software on вторник, 8 септември 2009 г. | 7:12


Recovery Console е функция, въведена за пръв път при Windows 2000. Този инструмент позволява възстановяване и поправка на boot сектора, на различни системни файлове, забраняване или разрешаване на различни услуги и др. Този инструмент е много полезен за въстановяване при различни boot проблеми, при които Windows не иска да се стартира. В тази статия ще се спрем на Recovery Console при Windows XP.
Този инструмент може да бъде стартиран в началото на инсталацията при Windows XP. Съществува обаче и друг метод, при който не е необходимо да стартирате Windows Setup, когато се наложи да използвате Recovery Console. За целта трябва да инсталирате Recovery Console на вашия твърд диск. Ето как става това:

Инсталиране на Recovery Console върху твърдия диск
1. Поставете инсталационен диск с Windows XP
2. Влезте в Start > Run и напишете команда x:\i386\winnt32.exe /cmdcons (на мястото на "х:" пишете буквата на CD устройството, в което е инсталационния диск).



3. В прозореца, който излиза изберете Yes, за да започне инсталацията.



4. В следващата стъпка Windows XP ще се свърже към сървъра на Microsoft, за да извърши динамично обновяване на инсталационните файлове. За прекъсване на тази стъпка може да използвате Esc.


5. Започва инсталирането на Recovery Console върху твърдия диск, което трае секунди.



6. След приключването на инсталацията потвърдете с OK.



След рестарт на системата ще видите boot меню, в което може да изберете кое да се стартира - Windows XP или Recovery Console.

Премахване на Recovery Console
Премахването на Recovery Console е ръчно и се извършва на няколко стъпки.
1. Влезте в My Computer и устройството, където е инсталиран Recovery Console. Изберете от меню Tools > Folder Options > View. Сложете отметка на Show hidden files and folders и махнете отметката от Hide protected operating system files. По този начин ще виждате всички файлове, дори и системните.
2. От системния дял изтрийте директорията cmdcons и файл cmldr.sys.
3. От същия дял отворете с Notepad файл boot.ini и премахнете този ред:

C:\CMDCONS\BOOTSECT.DAT="Microsoft Windows Recovery Console" /cmdcons

и запазете промените. Тук трябва да внимавате да не изтриете някои данни, свързани със зареждането на операционната система!
След всички тези операции е препоръчително да разрешите скриването на защитените системни файлове, за да не изтриете по погрешка някой от тях.

0 коментара:

Публикуване на коментар