Рестартиране на компютъра

Written By Software on неделя, 6 септември 2009 г. | 12:04


Ако ви се рестартира компютъра - възможни причини



Един от най-често срещаните компютърни проблеми са внезапните рестартирания без видима причина за това. Тук ще видите най-честите причини за проблема.

Проблемът може да е софтуерен или хардуерен. В първия случай лесно можете да го отстраните, но във втория случай много често се налага подмяна на хардуерби компоненти, което изисква и други ресурси.

1. Софтуерни причини:

· Започваме с най-често срещания проблем-вирусите. Сканирайте системата за вируси с надеждна и обновена антивирусна програма. Много от страниците на известните антивирусни програми предлагат онлайн сканиране. Например много ефикасно е Panda activescan. Един от най-известните вируси рестартиращи компютъра е червеят Sasser. Характерно за него е появата на прозорец, който отброява 60 секунди, след което следва рестарт. Специално за него си има Removal Tools – FixSasser на Symantec Corporation, както и пач за тези, които са с Win2000 или WinXP SP1.

· Проверете хард диска си за лоши сектори със Scandisk (My Computer > Properties на определен дял на харда > Тools > Check Now > избирате да сканира за Bad sectors) . Много често те са причина на странни „забивания” и рестарти.

· Проверете дали има някоя програма работеща в диссинхрон с операционната система или драйверите. Много често такива проблеми създават допълнително инсталирани Themes за Windows или Screensavers. Aко сте с Windows XP 64bit Edition трябва да знаете, че повечето програми са несъвместими с него.

· Ако имате две или повече антивирусни програми (непрепоръчително е особено ако са по-тежки) махнете едната от тях.

· Преинсталирайте драйверите за дъното и видео картата. Ако е възможно качете по-нови версии.

· Най-чистият начин за решаването на подобни проблеми е преинсталирането на операционната система. Но това е крайна мярка. Ако това не помогне то е сигурно, че проблема е хардуерен.

2. Хардуерни причини

Преди да се насочите към хардуера трябва да сте 100% сигурни, че проблема не е софтуерен.

· Пърово на което трябва да обърнете внимание е захранването. Много от евтините марки: JNC, Colorsit и др. създават подобни проблеми. Ако имате по-голям брой хард дискове, CD и DVD устройства е необходимо по-мощно захранване. Не си мислете, че едно евтино захранване, на което пише 400W е наистина толкова. По-мощните компютри изискват мощно захранване. Ако това не е съобразено при купуването на конфигурацията може да си имате сериозни проблеми.

· Обърнете внимание на цялата ел. инсталация (контакти, разклонители, уреди смощаващи работата на компютъра). Проверете напрежението, идващо към компютъра да не е много високо или прекалено ниско. Трябва да е 220V+/- 20V.

· Проверете температурите на процесора. Убедете се, че термопастата е нанесена равномерно и в умерено количество. Почистете радиатора от полепнал прах, пречещ на въздушния поток. Ако вентилаторът развива прекалено малки обороти го разглобете и го смажете с машинно масло, въпреки че ефектът от смазването е само временен. Не пестете пари за охлаждане. Много от процесорите държат високи температури и изискват добър охладител. Обърнете внимание на температурата на хард диска. Температурите можете да ги отчитате с програми като: Everest, AIDA32, Speed fan, Sandra Professional и др. Хард диска в никакъв случай не трябва да надвишава 50*. За различните процесори е различно.

· Убедете се, че батерията на дъното е в изправност. Ако е остаряла има вероятност да се е износила и да се нуждае от смяна.

· Проверете дали всички кабели са влезнали добре в куплунгите, и че не са прекъснати някъде. Пробвайте с друг кабел на захранването дали проблема ще си остане.

· Проверете дали РАМ паметите, видео картата и другите кoнтролери са влезли добре в слотовете. Почистете контактните им пластини, ако са зацапани. Много често заради недобре сложените платки в съответните им слотове, компютъра „забива” или се рестартира.

· Тествайте паметта с MemTest 86+ за грешки. За целта си направете дискета за тест с тази програма, окажете в БИОС на буутва първо от флопито и тествайте под ДОС поне 2 часа. Ако в резултата програмата ни покаже Errors то значи, че паметта е за смяна. В повечето случай при такъв проблем Windows ни дава т. нар. „сини екрани”, за които можете да прочетете малко по-надолу.

· Ако проблема остане, се насочете към PCI устройствата. Махайте ги едно по едно и тествайте. Може причината за рестарта да е конфликт между две устройства (PCI и някое друго).

· Ако сте клокнали процесора и RAM-a ги върнете на Default честотите. Може да сте прекалили с клокването, хардуерните компоненти да не са подходящи за клок или просто да не сте помислили за сериозно охлаждане.

· Най-лесния начин за проверка на хардуера е ако вземете части от някой ваш приятел на заем за 1-2 дни и ги сложите временно на вашия компютър. Ако спре да се рестартира безпричинно, значи проблема се корени в някой от тези части.

3. „Сините екрани” при Windows са често явление. В повечето случай компютъра се рестартира сам веднага след появата на грешката или вие ръчно трябва да го рестартирате (в зависимост от това дали е отметнато Automatically restart). Причините за тези грешки може да са много, но най-често Windows ни дава подобни ‘’сини екрани’’ заради лоши драйвери или повредена RAM. Всички подобни грешки се записват в Event viewer (Start > Settings > Control Panel > Administrative tools > Event Viewer).

Всички тестове на хардуера и софтуера отнемат дни! Затова не е гаранция, че ще откриете проблема за един ден.

0 коментара:

Публикуване на коментар