Как да направим Windows XP по-бърз

Written By Software on вторник, 8 септември 2009 г. | 6:42


За един съвременен компютър няма да представлява никакъв проблем Windows XP да работи достатъчно бързо. При по-старите компютри този въпрос стои по съвсем различен начин. При малко количество системна памет и бавен процесор операционната система Windows ХР ще върви доста бавно, за разлика от по-старите операционни системи като Windows 98, които имат сравнително по-ниски изисквания по отношение на хардуера.

Ако сте прочели статията „Донастройка на Windows XP след инсталацията” сте забелязали колко много функции има тази операционна система. В тази статия ще стане въпрос и за различните настройки по този Windows с единствената разлика, че тук конфигурирането е с цел Windows XP да заработи по-бързо на по-стари и съответно слаби компютри. Такова конфигуриране се нарича още оптимално конфигуриране или tweaking. Не очаквайте ефекта след подобни настройки да е голям, но все пак ще усетите разлика в бързината!

Както знаете Windows ХР е доста „тежка” операционна система и за да работи достатъчно бързо трябва да разполагате с 256МВ+ оперативна памет и процесор поне 800МХз. В противен случай Windows ще работи доста бавно. Ето как можете да повишите бързината при работата на операционната система:

За разлика от предишните версии тази операционна система е доста шарена. Това представлява трудност за един „слаб” компютър. Изберете класическия вид на Windows. Това става от Start > Settings > Control Panel > Display > Apperance > в първото поле Windows and buttons изберете Windows Classic Style > Apply. Ако имате инсталирани допълнителни themes за Windows (напр. StyleXP) ги махнете. Подобни програми заемат значително количество от системната памет и много от тях съсипват операционната система. Същото важи и за програмите, които сменят тапета на десктопа през определен интервал от време, различните десктоп календари и други подобни програми.

Махнете излишните стартиращи се приложения при стартирането на Windows. Подобни приложения забавят зареждането на операционната система и освен това стоят резидентни в паметта, като заемат различни системни ресурси. Влезте в Start > Run, напишете MSCONFIG > Startup. Махнете отметките от различните стартиращи се програми, които не са ви нужни или използвате рядко. След това кликнете на Apply и в прозорчето което ви излиза изберете Exit without restart. Например едно от приложенията, което едва ли използвате e Messenger (msmsgs). Тук трябва да внимавате да не забраните стартирането на важни системни процеси и драйвери!

Подберете лека антивирусна програма в случай, че имате наличие на интернет връзка. Много противовирусни програми са доста обемисти и заемат значително количество системни ресурси, което води до понижена производителност. Леки антивирусни програми са: AntiVir Personal Edition, AVG7, F-Prot, NOD32 и др. Можете да изключите допълнителните модули на някои от тези програми, но само ако не са ви необходими (напр. E-mail защитата).

Колкото и оперативна памет (RAM) да имате бъдете сигурни, че в много ситуации тя не е достатъчна. Затова съществува така наречената виртуална памет. Тази виртуална памет представлява един SWAP файл изпълняващ функциите на допълнителна оперативна памет. Разликата в скоростта на четене и запис в RAM и SWAP паметта е много голяма в полза на RAM паметта. Въпреки това в случай, че разполагате с малко RAM (напр. 128МВ) ще е от полза да увеличите размера на виртуалната памет на вашия компютър. Контролирането на размера на SWAP файла (pagefile) става от Start > Settings > Control Panel > System > Advanced > Settings (Performance) > Advanced > Change (Virtual Memory). Там изберете Custom size и задайте максималния рамер на тази допълнителна памет. По подразбиране операционната система слага размер равен на 3 х размера на RAM-а. Колкото по-малко оперативна памет имате, толкова максималния размер на pagefile ще е по-малък. С течение на времето този SWAP файл се фрагментира. За да го дефрагментирате от същото място задайте системата да не използва тази памет (No pagefile). Рестартирайте и пуснете Disk Defragmenter. След това отново разрешете употребата на виртуална памет, задайте размери на pagefile и рестартирайте отново.

Забраната на welcome екрана оказва влияние върху скоростта на изключването и зареждането на Windows XP. Това влияние е малко, но по-добре малко, отколкото никакво. Отидете на Start > Settings > Control Panel > User Accounts > Change the way users log on or off > махате отметката от Use the Welcome Screen > Apply Options.

За да работи една система бързо и стабилно тя трябва да бъде добре поддържана.

Вижте още и: Подръжка на системата

0 коментара:

Публикуване на коментар