Работа с FTP клиенти

Written By Software on вторник, 8 септември 2009 г. | 6:20



Съкращението FTP означава File Transfer Protocol, т.е. протокол за трансфер на файлове. Това е един от най-старите и разпространените начини за трансфер на файлове през интернет. За използването на тази услуга са необходими две неща: FTP сървър и FTP клиент.

Този вид сървър е програма, работеща на много мощен компютър с много голям хард диск, на който са записани всички файлове.

За качването на файлове в различни FTP сървъри се използват така наречените FTP клиенти. Това са програми предназначени за Upload и Download в FTP-тата. Предимството им е, че са много удобни за работа, показват скоростта (KB/s) и можете да създавате цял списък от файлове и папки за Upload. С всички такива програми се работи по аналогичен начин. Ето няколко примера за FTP клиенти: FlashFXP, CuteFTP, LeechFTP, SmartFTP и др.

FlashFXP

Инсталирайте си програмата. Тук няма да се впускам в подробности-next, next докато стигнете до Finish. При първото стартиране ще ви се покаже малък прозорец. Избирате Enter Code и въвеждате серийния номер на програмата. В случай, че нямате този код ще можете да я ползвате до 30 дни след инсталацията.

След като сте стартирали FlashFXP избирате Session > Quick connect и въвеждате FTP server, user и паролата. След това кликвате на бутона Connect.



Като виждате прозорецът е разделен на две части- лява и дясна. В лявата част са файловете и папките на вашия хард диск. В дясната част е директорията в FTP.



В лявата част маркирате обектите за Upload и чрез бутона Transfer selected (3) стартирате качването на файловете и папките. С бутона за пауза (1) прекратявате временно Upload/Download на файлове. С бутона (2) стартирате временно спрян Upload/Download. Можете да изтривате обекти от FTP чрез бутона Delete (4). Създаването на папки става като кликнете с десен бутон на мишката и изберете Make folder. Тегленето на файлове се извършва по обратен път с опция (5). В долната част на прозореца програмата отчита скоростта и оставащата част в проценти и мегабайти (килобайти).

CuteFTP

След като инсталирате CuteFTP при първото му стартиране ще трябва да направите някои настройки свързани с FTP сървъра. В първия прозорец въвеждате някакво име на FTP-то. По подразбиране името е My FTP Site.



Въведете FTP адреса в следващото поле. Като примери са дадени ftp.hometown.aol.com, ftp://ftp.yourdomain.com и home.satx.rr.com.



За да upload-вате в повечето подобни сървъри трябва да имате ваш Account. В следващата стъпка въвеждате именно този профил и съответната му парола.



Имате възможност да изберете папката на хард диска, която ще ви е отворена в левия панел и папката от сървъра, която ще е активна в дясното. Тази стъпка може да я пропуснете без да правите каквито и да било промени.



С това стигате до финала на тази настройка.



Преминаваме към самата същност-работата с тази програма.



Тук отново имаме наличие на два панела както при FlashFXP. В горната част има инструментална лента с доста голямо разнообразие от бутони.

* Quick connect - директно (бързо свързване) към текущ сървър
* Connect – свързване към определен сървър. Ще трябва да въведете адрес, юзър и парола.
* Disconnect – прекратяване на връзката
* Reconect – повторно свързване към текущ сървър
* Connect to URL – свързване към URL
* Refresh
* Stop
* Download – сваляне на файлове от FTP
* Upload – качване на файлове в FTP
* Edit – редакция на избран файл
* Rename – преименуване на избрана папка или файл
* New Folder – създаване на нова папка
* Execute
* Delete – изтриване на избрана папка или файл
* Properties – свойства на избрана папка или файл

1 коментара:

hosting kniga каза...

хостинг иркутск хостинг http://hosting.miheeff.ru хостинг иркутск

Публикуване на коментар