Overclock на видео карти NVIDIA

Written By Software on неделя, 6 септември 2009 г. | 8:23

Overclock на видео карти NVIDIA

Когато усетим, че видео картата ни е вече поостаряла и не ни върши достатъчно добра работа може да я клокнем за по-добри резултати. Какво всъщност е оверклока?

Overclock на видео карта на прост език казано е повишаване на честотите на ядрото и паметта с цел по-висока производителност. Колкото и да клоквате вашата карта винаги идва един момент, в който ще се наложи да я смените с по-добра.

Преди да предприемете каквото и да било проверете възможностите на вашата карта. За целта можете да се разровите в някои интернет сайтове, както и в най-известните български форуми, за да добиете по-голяма представа, ако сте все още начинаещ в оверклока. Убедете се, че разполагате с достатъчно добро охлаждане. При клок температурата на видео картата се повишава значително, което може да доведе до известни проблеми. Особено неподходящи са картите с пасивно (безвентилаторно) охлаждане. Естествено това не е проблем, тъй като на пазара има доста добри охладители, благодарение на които вашата видео карта ще държи сравнително норамални температури.

Тук няма да използваме странични програми за оверклока, а самия драйвер на NVIDIA. За целта ще използваме един *.REG файл, за да отключим специална опция за повдигане на честотите на ядрото и на паметта в драйверите за картата. Следвайте следните стъпки:

Изтеглете файла CoolBits.reg . След като стартирате току-що сваления файл ще ви излезнат две съобщения, на които трябва да отговорите съответно с Yes и OK.





Кликнете с десен бутон на мишката върху десктопа > опция Properties > Advanced > изберете бутона, на който е логото на NVIDIA и името на вашата видео карта.



В Additional Properties трябва да имате бутон Clock Frequencies. Именно от там ние ще повдигнем честотите на видео картата.

Ако нямате този бутон най-вероятно видео драйвера не поддържа CoolBits. Сменете версията на този драйвер. Можете да изтеглите друг драйвер от http://www.nvidia.com .

В прозореца има два плъзгача: за повдигане на честотата на ядрото (Core clock frequency) и на паметта (Memory clock frequency). Първо повдигаме честотата на видео паметта с по 5-15MHz. След всяка такава промяна запазвате направените промени и тествате видео картата за проблеми в стабилността. След многократно повдигане на тези честоти ще стигнете до един момент, в който картата започва да се държи крайно нестабилно – компютъра забива, графиката прави проблеми и др. Върнете стойностите на стандартните (default) честоти. Извадете от тези максимални стойности, до които стигнахме около 20MHz, за да получите честотите на стабилен оверклок. Сега вече можете да преместите плъзгача до тези честоти. Същото важи при завишаването на честотите на графичния процесор.

След като приключите с повдигането на memory frequency правите същата процедура с честотата на ядрото. Тук също редувате повишаване на честотата с по 10MHz средно и тест след това.



След като вече сте завишили стойностите на стабилен клок на ядрото и паметта е желателно отново да тествате, за да сте сигурни, че наистина видео адаптера работи стабилно. След това вече от същия прозорец трябва да поставите отметкна на Apply these settings at startup > Apply > OK. Рестартирайте и сте готови. За тестовете можете да използвате 3D Mark както и игри

0 коментара:

Публикуване на коментар