Подръжка на операционната система

Written By Software on вторник, 8 септември 2009 г. | 5:49


Много хора се оплакват от проблема, че често се налага да преинсталират Windows поради ред причини. Други често подменят хардуерни компоненти заради дефектиралите стари. По отношение на това колко време ще може да се ползва даден хардуерен компонент, зависи не толкова от вас, колкото от тяхното качество на първо място. По отношение на операционната система нещата стоят по съвсем друг начин. Ако не поддържате вашия Windows той бързо ще се скапе и отново ще дойде време за познатата на всички команда “format c:”.

В тази статия ще наблегнем главно на софтуерната продръжка. Ако правите това, което е описано по-долу, вашата операционна система ще живее по-дълго и ще работи по-стабилно и безпроблемно.

Най-честата причина, поради която една операционна система се скапва са вирусите. Трябва да изберете защита, която е добра и сигурна. Много е важно редовното обновяване на антивирусния софтуер. Не е препоръчително да се комбинират две или повече антивирусни програми. Aко сте с Windows XP+SP2 и имате страничен Firewall изключете този на Windows-a.

Напоследък шпионския и рекламен софтуер стана доста разпространен в много интернет страници, затова този въпрос не бива да се пренебрегва. Най-използваната програма срещу подобен софтуер е Ad-Aware, но това не значи, че е най-добрата. Има много програми за тази цел: Spy Bot S&D, Spy sweeper, No adware, Spy remover, McAfee spamkiller, Norton antispam, Spy Subtract, Spyware Doctor и др. Oпределено за мен най-добра си остава Spy sweeper, въпреки че много хора ще оспорят това твърдение. Сканирайте редовно с някоя от тези програми. Ако започнат да ви се отварят непознати стрници и popup прозорци, началната ви страница е променена, появяват ви се Toolbars това е сигурен признак, че сте заразени със adware или подобен вреден софтуер.

Дефрагментирайте твърдия диск редовно. Фрагментирането е разпокъсване на файловете. Когато записвате нещо на хард диска си, то се записва на различни участъци върху него. При това много файлове се разпокъсват на различни участъци върху твърдия диск, вследствие на което системата става по-бавна. Windows си има вградена възможност за дефрагментиране: Start >>> Programs >>>Accessories >>> System tools >>> Disk defragmenter. Има и други програми, които са по-добри от Disk defragmenter. Но важното е да дефрагментирате поне два пъти месечно без значение коя програма използвате. SWAP файла също се фрагментира с течение на времето. За да можете да го дефрагментирате трябва първо да го забраните (Properties на My Computer >>> Advanced >>> Settings /Performance/ >>> Advanced >>> Change >> слагате отметка на No Paging File >>> OK), след което рестартирате. След рестарта пускате дефрагментера. След приключването на дефрагментацията отивате отново при същите настройки и разрешавате използването на Page file и рестартирате отново. Понякога след дефрагментирането на SWAP файла се усеща наистина разлика в производителността, но това е относително.

Избягвайте да инсталирате различни Windows Themes, Screensavers или съмнителен софтуер. Една голяма част от т. нар. теми за Windows се инсталират в системната директория и в определени случаи трудно се деинсталират или заменят някои от системните файлове на операционната система.

При внезапно рестартиране, изгасване на тока и други причини върху хард диска могат да се получат грешки. Много хора правят грешката да натискат Space, когато при включване или рестартиране на компютъра зареди Scandisk (Checkdisk). Когато започне сканиране на диска за грешки не го прекъсвайте! Вградената възможност за откриване и поправяне на грешки може да ви предпази от загуба на информация и много други проблеми. Добре е профилактично да сканирате хард диска за грешки и лоши сектори.Това става от Мy Computer >>> Properties на даденото устройство >>> Tools >>> Checkdisk. Checkdisk може да се стартира под Command prompt, но в read only режим (само открива грешките без да ги поправя) с команда chkdsk.

Почистването на диска е нещо, което трябва да се прави редовно. Когато сърфирате в интернет, теглите софтуер, както и при самата работа на Windows се натрупват временни файлове, бисквитки и др. При почистване на диска всички тези файлове се премахват, което води до освобождаване на дисково пространство и по-бърза работа на системата. Почистването на диска става от: Start >>> Programs >>>Accessories >>> System tools >>> Disk Cleanup. Има голям избор от програми, които имат по-големи възможности: CCleaner, Disk cleaner, Easy Cleaner и др. От изброените може би най-употребявана е CCleaner - една много удобна и малка програма за почистване на системата. Избирате от какви файлове да почистите вашия хард диск и кликвате на Run Cleaner.

Честата смяна на драйвери, кодеци и друг системен софтуер скапва бавно операционната система. След деинсталиране на драйвери, програми и друг софтуер понякога остават остатъци и регистри. Регистрите лесно можете да ги махнете с програмата Registry Cleaner (RegCleaner).

При прекалено голям оверклок, системата става нестабилна. Имайте в предвид, че при "клокването" трябва да разполагате на първо място с добро охлаждане. Добър вариант е поставянето на допълнителни вентилатори на кутията, които да вкарват и изкарват топлия въздух от нея. Но все пак не забравяйте, че оверклока намалява почти двойно живота на някои компоненти. Ако смятате, че имате хардуерен проблем тествайте системата с Prime95 както и МеmTest86+ за RAM-a.

Заключение: Сканирайте за spyware и друг подобен софтуер с някоя от гореспоменатите програми всяка седмица. Има антиспам програми, които си имат постоянна защита. Обновявайте си редовно антивирусния софтуер. Поне веднъж на две седмици почиствайте системата от временни и отпадъчни файлове. Дефрагментирайте редовно целия хард диск. Колкото по-често записвате върху харда толкова по-често е желателно да дефрагментирате.

0 коментара:

Публикуване на коментар