Cъвети за по-добро охлаждане

Written By Software on неделя, 6 септември 2009 г. | 8:30

Проблемът с охлаждането на системата е често срещан и винаги се решава. На пазара има богат избор от различни видове охладители, но не всички са на достаъчно достъпни цени. Когато купувате компютър никога не пестете пари за охлаждане. Много потребители правят грешката да отделят много малко пари за CPU Cooler, което води до проблеми с една част от процесорите. При правенето на компютърна конфигурация трябва да се подбере подходящ охладител. Това се отнася предимно за процесорите AMD тъй като не е тайна, че като цяло те са по-топли (с малки изключения). Дори и да си вземете добър охладител не е гаранция че ще ви върши работа дълго време. С течение на времето оборотите на вентилатора намаляват, той става по-шумен, събира се прах, който намалява топлообмена между радиатора и въздушната струя.



Как да избереме подходящ охладител за процесора?

Много хора правят грешката да съдят за качеството на даден cooler по броя оборотите в минута на вентилатора. Скоростта на въртене на перката е наистина най-важния фактор, но не е единствения решаващ за охладителните качества на вентилатора. Под внимание трябва да се вземат и други фактори като сплавта, от която е направен радиатора, формата на перката, формата и размера на корпуса му и др. Охладителите с медни радиатори са най-добри, защото медта като цяло има малко по-добра топлопроводимост от алуминия. Ето един доста добър cooler:



Това е Thermaltake Extreme Volcano 12. Както виждате на снимката радиатора е направен от медна сплав и е съствен от тънки пластини, което олеснява топлоотдаването. Това е перфектното решение за потребителите с AMD (socket.A) процесори. Трябва да обърнете внимание и на нивото на шума, отделян от вентилатора, но все пак бързите вентилатори не винаги са достатъчно тихи.

Има охладители, които позволяват да се намаля скоростта на вентилатора и съответно шумоотделянето. Ето едно добро решение за процесори Intel на socket 478:



Въпреки че е нископрофилен, този охладител може да се справи с процесори дори като "meet the extreme cooling demands of Intel's 3.4 GHz+ Pentium 4 Prescott processors". В комплекта ще намерите и потенциометър за регулация на оборотите в минута на перката. Монтирането му се извършва на два етапа: поставяне на радиатора и монтиране на вентилатора посредством специални скоби. Tози вентилатор може да се намери на цена около 14-17$.

Никога няма да е излишно да отделите повече пари за охладител, но понякога не е нужно да се купуват прекалено скъпи вентилатори за процесори, които не развиват високи температури. Тук сами трябва да прецените какъв охладител да изберете като цена според нуждите на процесора.



Как да подобриме охлаждането си?

С течение на времето охлаждането се износва и се повишава температурата на централния процесор. В следствие на това износване вентилаторът започва да отделя повече шум и развива по-малка скорост на въртене на перката. За да почистите вентилатора следвайте следните стъпки:

- Отстранете внимателно охладитела от цокъла

- Отделете вентилатора от радиатора. За тази цел трябва да развиете четирите болтчета от вентилатора.

- Сега трябва да смажете електромоторчето на перката. Отлепете лепенката от вентилатора. Под нея ще видите малка кръгла тапичка, която трябва също да отстраните. Отделете перката от корпуса и смажете оста с машинно масло. Не прекалявайте с маслото, защото рискувате да омажете всичко! Смазването може да се извърши и без да е нужно да разглобявате вентилатора. За целта капнете малко машинно масло върху оста (от долната част) и завъртете няколко пъти перката, за да се разнесе смазката. По този начин вие намалявате отделящия се шум при работа и повишавате оборотите в минута на въртене на перката.

Най-много прах се събира в участъка между радиатора и вентилатора. Този прах се наслоява и спира въдушния поток, охлаждащ металния радиатор. Най-много прах се натрупва ако държите кутията си отворена. Дори и да държите кутията си затворена прах винаги ще се натрупва с течение на времето. Затова процедурата по почистване на прахта трябва да се прави поне въднъж годишно. След като сглобите целия охладител трябва да го поставите. Преди това почистете много внимателно старата паста върху процесора и нанесете нова. Не прекалявайте с количеството на пастата!!! В противен случай има опасност да се постигне обратния ефект.

Много ефективен метод за намаляне на температурата на всички компоненти е поставянето на допълнителни вентилатори от вътрешната страна на кутията. Такъв вентилатор може да се закупи на цена от около 3-5$. Ако разполагате с един такъв вентилатор го поставете отзад, така че да изкарва топлия въздух от кутията. Най-алтернативния вариант е монтирането на два такива вентилатора. Единия се поставя отзад (изкарва въздуха от кутията), а другия отпред (вкарва въздух в кутията). Така се получава въздушна циркулация, която оказва не само влияние върху CPU температурата, а върху температурата на цялата система. Но не всички кутии позволяват монтирането на вентилатор в предната част.



Охлаждане на твърдия диск.

Тук няма да навлизам в подробности. Хард дисковете също отделят значително количество топлина, което понякога води до лоши последици. Като цени охладителите за твърди дискове са доста разнообразни. Ето едно почти безшумно охлаждане, което може да се намери на доста ниска цена:

0 коментара:

Публикуване на коментар